Aby dobrze schłodzić kieliszek można schować go na chwilę do zamrażalnika lub zasypać lodem z zimną wodą. Wybierając drugą metodę dodatkowo uzyskasz efekt estetycznego oszronienia szkła.
Zioła używane do przygotowywania koktajli warto najpierw uklepać w dłoniach - pozwala to uwolnić ich aromat. Dla lepszego efektu można dodatkowo „wytrzeć” nimi brzegi kieliszka. W przypadku dekoracji ziołami, np. topem mięty można delikatnie oklepać go o nadgarstek, wtedy nie stracisz walorów estetycznych użytych ziół.
W przypadku używania składników gazowanych lub musujących, poleca się mieszać koktajle krótko i delikatnie. Długie, intensywne mieszanie sprawia że bąbelki uciekają i drink staje się bardziej płaski.
Jeśli nie masz w domu profesjonalnego shakera i jiggera (miarki barmańskiej), równie dobrze sprawdzą się domowy słoik i zwykły kieliszek do wódki.
Zwróć uwagę na rodzaj szkła do danego koktajlu. Ilość składników zależy od pojemności kieliszka.
Aby uwolnić olejki eteryczne i piękny aromat ze skórki cytrusów należy odkroić paseczek skórki, pozbyć się białego środka oraz przekręcić wyciskając go nad kieliszkiem.
Koktajle typu spritz (inaczej szprycer) charakteryzują się lekkością, bąbelkami i mocnym schłodzeniem. Najczęściej pija się je latem na świeżym powietrzu, dla ochłody – dlatego nie bój się użyć dużego szkła i jeszcze większej ilości lodu.
Pamiętaj, że lód jest dodawany do przepisów nie bez powodu. Nie tylko schładza on drinki, ale również wpływa na smak, np. ukrywając cukier i podbijając bardziej wyrafinowane nuty.
Cukier zalej ciepłą wodą w proporcji 1:1. Dokładnie zamieszaj do rozpuszczenia kryształków cukru. Do drinków dodawaj schłodzony.
Do blendera wlej syrop cukrowy i wrzuć plasterki świeżego ogórka (nie obieraj go ze skórki). Całość dokładniej zblenduj i przelej przez drobne sitko do oddzielnego naczynia.
Miód zmieszaj z ciepłą wodą w proporcji 1:1 (woda nie powinna być wrząca). Możesz użyć dowolnego rodzaju miodu, zależnie od preferencji smakowych. Do drinków dodawaj schłodzony.
300 g pokrojonego rabarbaru zsyp 150 g cukru i pozostaw na całą noc. Następnie pogrzej mieszankę w garnku z dodatkiem 30 ml soku z cytryny i 30 ml wody. Pozostaw do wystygnięcia i przecedź przez drobne sitko. Do drinków dodawaj schłodzony.