Przepisy

Lubuski
wybierz
Bitter orange
Botanic Light
Fresh lime
Original
Smak
wybierz
Składnik
wybierz
UPS!
Nie udało się znaleźć dokładnie tego, na co masz ochotę.
BITTER ORANGE Lubuski Rose
Składniki 40 ml Gin Lubuski Bitter Orange
Cząstki Pomarańczy
120 ml toniku bitter rose
20 ml aperitivo

Lód: Kości
Szkło: Highball
Metoda: Build
Dekoracja: Cząstka pomarańczy
Przygotowanie Pokrój pomarańczę na cząstki, wyciśnij sok z dwóch z nich i wrzuć je prosto do kieliszka.
Dodaj kostki lodu, wlej 40 ml ginu Lubuski Bitter Orange oraz 20 ml włoskiego aperitivo.
Szkło uzupełnij tonikiem o smaku bitter rose.
Na koniec delikatnie zamieszaj, żeby nie stracić bąbelków.
Do dekoracji możesz użyć cząstki pomarańczy.
Original Basil Smash
Składniki 50 ml Ginu Lubuskiego Original
25 ml soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego
Duża garść bazylii (około 12 – 15 listków z łodygami)

Szkło: whisky glass
Dekoracja: top z bazylii
Przygotowanie Wlej wszystkie składniki do shakera i mocno wymieszaj! Przelej całość do niskiej szklanki i delektuj się smakiem!

Na końcu udekoruj liśćmi bazylii i gotowe!
FRESH LIME Spring Time
Składniki 50 ml Gin Lubuski Fresh Lime
15 ml soku z cytryny
20 ml syropu rabarbarowego
kilka listków mięty
woda gazowana

Lód: Kruszony
Szkło: HightBall
Metoda: Biuld
Dekoracja: szczyt mięty
Przygotowanie Zacznij od wyciśnięcia 15 ml soku z cytryny.
Dodaj 20 ml syropu rabarbarowego i 50 ml ginu Lubuski Fresh Lime.
Miętę uklep w dłoniach i dodaj do szklanki.
Zasyp szkło lodem i zamieszaj.
Na koniec uzupełnij całość wodą gazowana i dodaj dekorację z mięty.
Original Gin Colada
Składniki 40 ml Gin Lubuski Original
20 ml mleczka kokosowego
100 ml soku ananasowego lub kilka kawałków świeżego ananasa

Lód: Kruszony
Szkło: Catalina
Metoda: Blended
Dekoracja: Cząstka ananasa
Przygotowanie Przygotuj kieliszek z lodem.
Do blendera wlej 20 ml mleczka kokosowego i dodaj 100 ml soku ananasowego lub kilka kawałków ananasa.
Dodaj 40 ml ginu Lubuski Original.
Całość dokładnie zblenduj i przelej do kieliszka wypełnionego lodem.
Do dekoracji możesz użyć kawałków świeżego ananasa.
FRESH LIME Lubuski Mojito
Składniki 50 ml Ginu Fresh Lime
15 ml syropu ogórkowego domowej roboty
15 ml soku z cytryny
gałązka rozmarynu
woda gazowana

Lód: Kruszony
Szkło: High ball
Metoda: Build
Dekoracja: plasterek ogórka oraz rozmaryn
Przygotowanie Do wysokiej szklanki wrzuć plasterki ogórka i ugnieć.
Dolej syrop ogórkowy oraz sok z cytryny.
Gałązkę rozmarynu złam w kilku miejscach i uklep w dłoniach.
Następnie dodaj gin i zasyp szklankę lodem.
Mocno zamieszaj i dosyp lodu.
Na koniec uzupełnij wodą gazowaną i udekoruj plasterkiem ogórka i rozmarynem.
BITTER ORANGE Orange Coffee
Składniki 40 ml Gin Lubuski Bitter Orange
30 ml espresso
15 ml likieru kawowego (nie mlecznego)

Lód: Kości
Szkło: Coupette glass
Metoda: Shake&Strain
Dekoracja: Ziarna kawy
Przygotowanie Na początek przygotuj schłodzony kieliszek.
Do shakera wlej 30 ml espresso, 15 ml likieru kawowego oraz 40 ml ginu Lubuski Bitter Orange.
Wrzuć lód i miksuj kilka sekund w shakerze. Gotowy koktajl przelej do schłodzonego kieliszka.
Odczekaj chwilę do wyklarowania się warstw - pyszna pianka pozostanie na górze.
Koktajl możesz udekorować ziarnami kawy.

Mistrza

Zadbaj o chłód
Aby dobrze schłodzić kieliszek można schować go na chwilę do zamrażalnika lub zasypać lodem z zimną wodą. Wybierając drugą metodę dodatkowo uzyskasz efekt estetycznego oszronienia szkła.
Sposób na zioła
Zioła używane do przygotowywania koktajli warto najpierw uklepać w dłoniach - pozwala to uwolnić ich aromat. Dla lepszego efektu można dodatkowo „wytrzeć” nimi brzegi kieliszka. W przypadku dekoracji ziołami, np. topem mięty można delikatnie oklepać go o nadgarstek, wtedy nie stracisz walorów estetycznych użytych ziół.
Zatrzymaj bąbelki
W przypadku używania składników gazowanych lub musujących, poleca się mieszać koktajle krótko i delikatnie. Długie, intensywne mieszanie sprawia że bąbelki uciekają i drink staje się bardziej płaski.
W czym mieszać?
Jeśli nie masz w domu profesjonalnego shakera i jiggera (miarki barmańskiej), równie dobrze sprawdzą się domowy słoik i zwykły kieliszek do wódki.
Jakie szkło?
Zwróć uwagę na rodzaj szkła do danego koktajlu. Ilość składników zależy od pojemności kieliszka.
Aromat cytrusów
Aby uwolnić olejki eteryczne i piękny aromat ze skórki cytrusów należy odkroić paseczek skórki, pozbyć się białego środka oraz przekręcić wyciskając go nad kieliszkiem.
Spritz
Koktajle typu spritz (inaczej szprycer) charakteryzują się lekkością, bąbelkami i mocnym schłodzeniem. Najczęściej pija się je latem na świeżym powietrzu, dla ochłody – dlatego nie bój się użyć dużego szkła i jeszcze większej ilości lodu.
Lód to podstawa
Pamiętaj, że lód jest dodawany do przepisów nie bez powodu. Nie tylko schładza on drinki, ale również wpływa na smak, np. ukrywając cukier i podbijając bardziej wyrafinowane nuty.
Syrop cukrowy
Cukier zalej ciepłą wodą w proporcji 1:1. Dokładnie zamieszaj do rozpuszczenia kryształków cukru. Do drinków dodawaj schłodzony.
Syrop ogórkowy
Do blendera wlej syrop cukrowy i wrzuć plasterki świeżego ogórka (nie obieraj go ze skórki). Całość dokładniej zblenduj i przelej przez drobne sitko do oddzielnego naczynia.
Syrop miodowy
Miód zmieszaj z ciepłą wodą w proporcji 1:1 (woda nie powinna być wrząca). Możesz użyć dowolnego rodzaju miodu, zależnie od preferencji smakowych. Do drinków dodawaj schłodzony.
Syrop z rabarbaru
300 g pokrojonego rabarbaru zsyp 150 g cukru i pozostaw na całą noc. Następnie pogrzej mieszankę w garnku z dodatkiem 30 ml soku z cytryny i 30 ml wody. Pozostaw do wystygnięcia i przecedź przez drobne sitko. Do drinków dodawaj schłodzony.

Posłuszny

Czterokrotny Mistrz Świata Barmanów IBA (International Bartenders Association). Pasjonat miksologii i barmaństwa. Dwukrotny zdobywca złotego medalu w ogólnoświatowym turnieju World Flair Association Grand Slam w 2011 oraz 2017 roku. 10-krotnie stawał na podium mistrzostw świata Roadhouse World Flair w Londynie, z których przywiózł tytuł mistrzowski w 2017 roku. Aktualny vice mistrz świata federacji WFA oraz srebrny medalista ligi WFA Grand Slam.

Z okazji 35 urodzin Lubuskiego, specjalnie dla was stworzył 35 autorskich przepisów na ginie, które fantastycznie urozmaicą każdą okazję. Spróbujcie sami!