CHARAKTER

Przepisy

Lubuski
wybierz
Bitter orange
Botanic Light
Free
Fresh lime
Original
Sweet Grapefruit
Smak
wybierz
Składnik
wybierz
UPS!
Nie udało się znaleźć dokładnie tego, na co masz ochotę.
Sweet Grapefruit Watermelon Smash
Składniki 40 ml Ginu Lubuski Sweet Grapefruit
2 kawałki arbuza
15 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
8 listków mięty

Szkło: whisky glass
Metoda: shake
Dekoracja: cząstka limonki oraz szczyt mięty
Lód: kości
Przygotowanie Koktajl możesz przygotować w shakerze lub w słoiku. Do naczynia wlej 15 ml soku z cytryny, a następnie na dnie naczynia wygnieć 2 cząstki arbuza. Całość dosłodź 10 ml syropu cukrowego. Dodaj 40 ml Ginu Lubuski Sweet Grapefruit. Następnie dodaj 8 listków mięty, lód i mocno wytrząśnij. Przecedź gotowy koktajl do kieliszka przez podwójne gęste sitko. Udekoruj miętą i limonką.
Original Watermelon Punch
Składniki Składniki:
300 ml Ginu Lubuski Original
400 ml soku z Arbuza
25 listków mięty
10 plasterków ogórka
600 ml lemoniady (typu Sprite)
15 ml soku z limonki

Lód: Kości
Szkło: Dzbanek
Metoda: Blended
Dekoracja: Plasterek arbuza
Przygotowanie Miąższ arbuza wrzuć do blendera i zmiksuj, a następnie przecedź przez sitko.
Do dzbanka wrzuć plasterki ogórka i ugnieć.
Dodaj uklepaną w dłoniach miętę, 15 ml soku z limonki, sok z arbuza oraz 300 ml ginu Lubuski Original.
Następnie wypełnij dzbanek lodem i uzupełnij lemoniadą. Na koniec lekko zamieszaj.
Sweet Grapefruit Sweet Life
Składniki 50 ml Ginu Lubuski Sweet Grapefruit
1/2 limonki
6 truskawek
10 ml syropu cukrowego
uzupełnić tonikiem Bitter Rose

Szkło: highball
Metoda: muddle & build
Dekoracja: rozmaryn
Lód: kruszony
Przygotowanie Do wysokiej szklanki wrzuć kilka truskawek i 2 cząstki limonki.
Wygnieć całość delikatnie. Dodaj 10 ml syropu cukrowego i 40 ml Ginu Lubuski Sweet Grapefruit.
Dodaj trochę lodu, wymieszaj, dosyp jeszcze więcej lodu.
Dopełnij tonikiem Bitter Rose.
Udekoruj gałązką rozmarynu.
Free Strawberry Smash
Składniki 80 ml Lubuski Free
10 ml soku z cytryny
15 ml syropu cukrowego
7 truskawek

Szkło: kieliszek do margarity lub coupetter
Metoda: blend (potrzebny blender)
Dekoracja: truskawka
Lód: kruszony
Przygotowanie Do blendera wrzuć 6 truskawek.
Następnie dodaj 10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 15 ml syropu cukrowego.
Wlej 80 ml Lubuski Free. Dodaj lód i blenduj przez około 20 sekund.
Gotowy koktajl przelej do kieliszka.
Udekoruj truskawką.
FRESH LIME Spring Time
Składniki 50 ml Gin Lubuski Fresh Lime
15 ml soku z cytryny
20 ml syropu rabarbarowego
kilka listków mięty
woda gazowana

Lód: Kruszony
Szkło: HightBall
Metoda: Biuld
Dekoracja: szczyt mięty
Przygotowanie Zacznij od wyciśnięcia 15 ml soku z cytryny.
Dodaj 20 ml syropu rabarbarowego i 50 ml ginu Lubuski Fresh Lime.
Miętę uklep w dłoniach i dodaj do szklanki.
Zasyp szkło lodem i zamieszaj.
Na koniec uzupełnij całość wodą gazowana i dodaj dekorację z mięty.
BITTER ORANGE Simply Bitter
Składniki 40 ml Gin Lubuski Bitter Orange
100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy lub grejpfruta

Lód: Kości
Szkło: Highball
Metoda: Build
Dekoracja: Suszona pomarańcza
Przygotowanie Wysoką szklankę zasyp lodem i dodaj 40 ml ginu Lubski Bitter Orange oraz 100 ml świeżego soku z pomarańczy.
Do dekoracji możesz użyć suszonej pomarańczy lub cząstki świeżej pomarańczy.

Mistrza

Zadbaj o chłód
Aby dobrze schłodzić kieliszek można schować go na chwilę do zamrażalnika lub zasypać lodem z zimną wodą. Wybierając drugą metodę dodatkowo uzyskasz efekt estetycznego oszronienia szkła.
Sposób na zioła
Zioła używane do przygotowywania koktajli warto najpierw uklepać w dłoniach - pozwala to uwolnić ich aromat. Dla lepszego efektu można dodatkowo „wytrzeć” nimi brzegi kieliszka. W przypadku dekoracji ziołami, np. topem mięty można delikatnie oklepać go o nadgarstek, wtedy nie stracisz walorów estetycznych użytych ziół.
Zatrzymaj bąbelki
W przypadku używania składników gazowanych lub musujących, poleca się mieszać koktajle krótko i delikatnie. Długie, intensywne mieszanie sprawia że bąbelki uciekają i drink staje się bardziej płaski.
W czym mieszać?
Jeśli nie masz w domu profesjonalnego shakera i jiggera (miarki barmańskiej), równie dobrze sprawdzą się domowy słoik i zwykły kieliszek do wódki.
Jakie szkło?
Zwróć uwagę na rodzaj szkła do danego koktajlu. Ilość składników zależy od pojemności kieliszka.
Aromat cytrusów
Aby uwolnić olejki eteryczne i piękny aromat ze skórki cytrusów należy odkroić paseczek skórki, pozbyć się białego środka oraz przekręcić wyciskając go nad kieliszkiem.
Spritz
Koktajle typu spritz (inaczej szprycer) charakteryzują się lekkością, bąbelkami i mocnym schłodzeniem. Najczęściej pija się je latem na świeżym powietrzu, dla ochłody – dlatego nie bój się użyć dużego szkła i jeszcze większej ilości lodu.
Lód to podstawa
Pamiętaj, że lód jest dodawany do przepisów nie bez powodu. Nie tylko schładza on drinki, ale również wpływa na smak, np. ukrywając cukier i podbijając bardziej wyrafinowane nuty.
Syrop cukrowy
Cukier zalej ciepłą wodą w proporcji 1:1. Dokładnie zamieszaj do rozpuszczenia kryształków cukru. Do drinków dodawaj schłodzony.
Syrop ogórkowy
Do blendera wlej syrop cukrowy i wrzuć plasterki świeżego ogórka (nie obieraj go ze skórki). Całość dokładniej zblenduj i przelej przez drobne sitko do oddzielnego naczynia.
Syrop miodowy
Miód zmieszaj z ciepłą wodą w proporcji 1:1 (woda nie powinna być wrząca). Możesz użyć dowolnego rodzaju miodu, zależnie od preferencji smakowych. Do drinków dodawaj schłodzony.
Syrop z rabarbaru
300 g pokrojonego rabarbaru zsyp 150 g cukru i pozostaw na całą noc. Następnie pogrzej mieszankę w garnku z dodatkiem 30 ml soku z cytryny i 30 ml wody. Pozostaw do wystygnięcia i przecedź przez drobne sitko. Do drinków dodawaj schłodzony.

Posłuszny

Czterokrotny Mistrz Świata Barmanów IBA (International Bartenders Association). Pasjonat miksologii i barmaństwa. Dwukrotny zdobywca złotego medalu w ogólnoświatowym turnieju World Flair Association Grand Slam w 2011 oraz 2017 roku. 10-krotnie stawał na podium mistrzostw świata Roadhouse World Flair w Londynie, z których przywiózł tytuł mistrzowski w 2017 roku. Aktualny vice mistrz świata federacji WFA oraz srebrny medalista ligi WFA Grand Slam.

Z okazji 35 urodzin Lubuskiego, specjalnie dla was stworzył 35 autorskich przepisów na ginie, które fantastycznie urozmaicą każdą okazję. Spróbujcie sami!